Azure

Fantastisch. Hoe breng je cloudcomputing aan in de klas?

Microsoft heeft eerder de bal laten liggen door het ‘Azure voor onderwijs’ programma te laten vallen. Een week voordat de cursus zou beginnen.

Eerlijk is eerlijk: ik was redelijk boos. Sterker nog: redelijk over de zeik. Hoe krijg je het voor elkaar om onaangekondigd de stekker uit een programma te trekken zodat ik terug moet vallen op dode bomen? Azure kan even de boom in.

BKE

Eind 2016. Ik word gevraagd of ik mijn BKE – BasisKwalificatie Examinator wil behalen. Schade qua tijd: best veel. Rond de 60 uur wordt geschat door mijn werkgever, maar iedereen weet dat je het daarmee niet red.
Met alles ben ik redelijk kritisch: word ik hierdoor een betere leraar? Ik betwijfel het…

Waar ik eerder een hackpenetratietest project voor de BKE voorstel, komt de cursus ICTCCP – Virtualisatie en cloudcomputing om de hoek zetten. Een collega van een ander instituut heeft deze in elkaar gezet aan de hand van een mbo-boek, en de cursus is al 5 jaar oud. In ICT-taal: overleden. Wat zet je in een module?

Nieuw onderwijs

Wat zet je in een module Cloudcomputing? Je instroom is mbo-4 en havo. Van de mbo’ers is de instroom vaak systeem of netwerkbeheer. De havisten zijn simpeler: ze doen er langer over om te starten, maar áls ze gestart weten, dan gaan ze. In ieder geval komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Wat is hardware? Wat is een datacentrum?
  2. Wat is virtualisatie? Welke vormen zijn er?
  3. IaaS – Wat kan er met virtuele infrastructuur in de cloud?
  4. PaaS – Wat kan je programmeren in de cloud?
  5. SaaS – Wat is er al kant-en-klaar in de cloud?
  6. Recht
  7. Microvirtualisatie

Ik sta er niet raar van te kijken als je met bovenstaande  niet snapt. Het is een wereld voorbehouden aan nerds en gladde verkopers.

Voor mij zat het angstpunt in het programma PaaS en Microvirtualisatie. Ik heb een sterk beeld van PaaS (maar mijn studenten niet) en microvirtualisatie is redelijk nieuwe techniek voor mij.

PaaS

PaaS is ondertussen getackeld. Mét dank aan Microsoft (en nee, ik ga nog steeds in zee met Amazon ;)). Ik ben in staat (gratis!) om OCR (tekstherkenning) los te laten op een willekeurige afbeelding. dat geeft de volgende grappige uitvoer:

{"language":"fr","textAngle":0.0,"orientation":"Up","regions":[{"boundingBox":"56,182,159,9","lines":[{"boundingBox":"56,182,159,9","words":[{"boundingBox":"56,182,55,9","text":"k5359839"},{"boundingBox":"118,182,82,9","text":"fotosearch.com"},{"boundingBox":"206,182,9,9","text":"@"}]}]}]}

Let wel. Hierbij is het plaatje  gebruikt. Volautomatisch, zonder rekenkracht lokaal, rekent Microsoft Azure het plaatje om naar tekst. Weliswaar computertekst, maar toch…

Dat is éng. Én erg stoer, voor de studenten…

Dit bericht is geplaatst in Daily stuff met de tags , , , , . Bookmark de permalink.