Een nieuwe mac of FusionDrive? Of toch een Dell Precision?

Schermafbeelding 2013-02-21 om 13.30.55Zoals mensen wellicht weten ben ik een groot fan van Apple. Niet zozeer vanwege hun gesloten ecosysteem, maar omdat de MacBook Pro’s gewoon doen wat ze moeten doen. Werken, en niet crashen.

Mijn systeembeheer-werk is prima doenbaar vanuit iTerm (een Terminal-programma, waarmee je dus computers over kunt nemen). Numbers en Pages zorgen voor de Excel en Word die ik nodig heb om eindelijk eens fijn tekst te verwerken.

Alleen: mijn 13″ MacBook is ondertussen 4 jaar oud. En StarCraft 2 (het enige spel wat ik zo’n beetje speel) werkt toch echt lekkerder op een MacBook 15″, vanwege de NVidia grafische kaart die erin zit. Op zich heb ik wel wat geld over (ook sinds jaren, sinds het wegdoen van die oude Saab 99), en ik ben wel toe aan wat nieuws.

Echter: mijn portemonnee verbiedt het mij om verder geld uit te geven aan Apple. Waarom? Ik heb geen zin om nog verder in een gesloten ecosysteem te zitten. Waarbij het er op lijkt dat zelfs de hardware dusdanig gesloten is dat ik mijn harde schijf niet meer kan vervangen. En dat omdat je een ontiegelijk geile monitor erbij krijgt (die ik defacto niet gebruik vanwege de Dell 22″ waarop ik werk als ik gedocked ben).

Apple heeft al een tijdje de Retina-displays in hun MacBook Air’s en Pro’s zitten. Bijzonder mooie displays, met een bijzonder mooie (lees: hoge) prijs. Echt leuk speelgoed, maar waarbij de laptop’s meteen dusdanig in elkaar zijn gezet dat je niet meer geheugen uit kan breiden, noch je harde schijf kan vervangen. En laat ik nu wel zo’n geek zijn (of gewoon paranoide?) dat ik dat gewoon wil kunnen doen. IK WIL ZELF KUNNNEN BEPALEN HOEVEEL GEHEUGEN ER IN MIJN APPLE ZIT. Ik weet niet of – en wanneer – ik wil virtualiseren, maar dat wil ik zelf uit kunnen maken.

Echter: het ziet er naar uit dat Apple met de laatste “upgrade” (dwz: iets minder belachelijke prijzen voor mooie hardware) nog maar 1 versie aanbied van de MacBook Pro non-retina. Die met de traagste CPU.
Hierbij loop ik iets te klagen: hij heeft weliswaar de traagste CPU, maar vergeleken met het geweld wat je af en toe ziet voorbij komen is het natuurlijk nog een redelijk rap beestje. EN een GeForce, dus een eventuele game blijft gewoon een mogelijkheid. A-Plus op de Lijnbaan (mijn favoriete Apple-reseller) geeft aan dat “het instapmodel” (€1829 != Instapmodel!!) niet zal verdwijnen. Instapmodel of niet, ik wil gewoon zelf mijn harde schijf en geheugen aanpassen!

Dit zorgt voor een aantal mogelijkheden:

  • Ik trek mijn portemonnee, en koop meteen de duurste Retina, met 512GB en 16 (!) GB geheugen. Ik ben meteen voor de komende 10 jaar klaar, kan een persoonlijk faillissement aanvragen, en over een half jaar ben ik erop uitgekeken;
  • Ik trek mijn portemonnee, en koop het instapmodel. Ik kan deze wel uitbreiden naar de hoeveelheid geheugen en hardeschijfruimte die ik wil dat het beestje heeft. Persoonlijk faillissement krijg ik over een jaar, maar een ontevreden gevoel blijft.
  • Ik ga naar Dell / Sony / Lenovo toe, en zwelg me in de wereld van Windows 8. Ik weet hoe dit werkt, op de zaak werken we ermee, en op zich is het geen slecht OS. MacOS X blijft in mijn optiek superieur, en Windows Microsoft gaat hetzelfde pad op als Apple. DWZ: AppStores galore, gesloten hardware (RT Tablet anyone?). Spellen spelen gaat, maar matig, en alle software kan ik opnieuw aanschaffen;
    Wil je de hardware-specs gelijktrekken met een Dell, dan zit je tevens aan een aardig bedrag overigens.
  • Ik koop een Wintel Laptop, en knal er Gentoo op.
  • Ik breid de huidige laptop uit met een SSD + SATA, ga aan de slag met een schone installatie op Fusion-drive, en stel mijn (definitieve?) oordeel nog een half jaar uit.

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Voel jij je hetzelfde als ik? Opgesloten in hardware? Genaaid door een bedrijf?

Dit bericht is geplaatst in Daily stuff met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.