Focum

Als Focum zelf een vordering koopt (dienst AchterafBetalen) of een onbetaalde vordering voor een opdrachtgever behandelt (dienst Vorderingenbeheer) en deze informatie verwerkt in zijn kredietwaardigheidstoets, informeert Focum de betrokkene ook zelf over opname in de database. Dit gebeurt in de Algemene Voorwaarden van de merchant, bij de aanmaning en cessie van de vordering. Ook het incassobureau waar de gekochte vordering in behandeling wordt gegeven informeert de betrokkene.(*)

Volgens mij is het opnemen in de Algemene Voorwaarden niet genoeg.

Bron: https://www.focum.nl/files/focum-qa-focum-huisstijl-v1-3-1.pdf

Geplaatst in Daily stuff | Een reactie plaatsen

Wat een week…

Ken je die grap van die man die zei dat kanker een rollercoaster was? En dat je dacht dat het wel mee zou vallen?

Ik ben geen fan van de Python (Efteling, niet de programmeertaal), maar om alles wat in de Efteling staat achter elkaar door te lussen in een loop, en dan de trein na 5 keer plotsklaps stil te zetten. Ik denk dat dat de laatste anderhalve week was.

Het goede nieuws

Er zijn geen uitzaaiingen. Het blijft – desalniettemin – kwaadaardige kanker. Zoals Dr Fitzpatrick zei: we noemen het een vroegcarcinoom (waarop ik vervolgens zei dat we ‘een lief klein kankertje de nek om gingen draaien’)

En dan nu de mindfuck. Ik heb wellicht geen Colitis Ulcerosa, maar Crohn. Of iets van beiden. De artsen weten het niet (en ik nog minder), maar het zorgt er wel voor dat de operatie veranderd.

We verwijderen niet de gehele dikke darm. En hier moest ik even pauzeren.

Initieel was het plan om de gehele dikke darm eruit te liften. Immers: ik had Colitis Ulcerosa, én kanker, en na het verwijderen van de dikke darm, 4 maanden een stoma en dan de dunne darm op de anus aansluiten (een zogenoemde pouch), zou ik verder gaan. Toch? Niet…

Initiële diagnose

Mijn diagnose ‘darmziekte’ werd een 16 jaar geleden vastgesteld. Mijn oom had darmkanker, en het is gebruikelijk dat er dan gekeken wordt ‘in de familie’. Ik ‘had wat’ met mijn darmen (ik had namelijk Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) volgens de huisarts), en dus was het gebruikelijk om te scannen.

Uit die scan kwam te voorschijn dat ik níet PDS maar ‘Crohnse Colitis’ had. De toenmalige specialist – Dr Bode – wist ook niet precies wat het was. Crohn, Colitis? Of iets van beide? 

Laatste diagnose

Behalve de diagnose ‘kanker’ kwam ook de diagnose ‘wellicht toch Morbide Crohn?’ terug in de verslaglegging. Het probleem is echter: ik kan geen pouch krijgen met Crohn. Want wat gaat er gebeuren als je een zieke dikke darm aansluit op een anus? Ik denk dat het woord ‘clusterfuck’ (gevolgd door ‘IC’) het beste antwoord is.

Dus: géén uitzaaiingen. Níet het verwijderen van de volledige dikke darm, maar een ‘reguliere’ operatie. En anderhalve week leven die ik niemand toewens…

Geplaatst in Daily stuff | Getagged , | Reacties uitgeschakeld voor Wat een week…

Darm-kan-ker

3 lettergrepen, 10 letters, 200 procent de woordwaarde. Je leest het goed: ik ben afgelopen vrijdag gediagnosticeerd met deze vriendelijke vriend.

Wat dat inhoud – op dit moment – is volledig onduidelijk. Zoals je wellicht weet héb ik Colitis Ulcerosa, het kleine broertje van de ziekte van Crohn. Eén ding is zeker: ons leven staat op zijn kop. In de komende jaren (hey, ik ben van plan om hier nog jaren te zijn :)), zal ik bloggen om mijn ervaringen mee te geven aan lotgenoten.

Colitis Ulcerosa

Als eerste maar Colitis Ulcerosa. Via mijn oom ben ik er achter gekomen dat ik deze ziekte überhaupt had. Daarvoor heette het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), en eigenlijk was de managementsamenvatting: we weten het niet, veel succes ermee.

Toen ik er achter kwam dat ik CU had, stond mijn leven op zijn kop. Dit komt voor een deel omdat CU en Crohn hand-in-hand lopen, maar dat Crohn nog wat verder gaat in je leven. CU houdt op bij je dikke darm, Crohn ‘van mond tot kont’. Toentertijd was ik al grappen aan het maken als “als ze de hele darm er uit rauzen, dan ben ik van het probleem af. Als dat alles is…”. De klachten van CU zijn bij mij typisch: weinig energie, diarree.

Overlijden van mijn vader

In januari van dit jaar is mijn vader overleden aan kanker. Om precies te zijn een melanoom. Voor die tijd hebben ik, Esther, mijn broer, mijn werkgever en iedereen om ons heel een strijd geleverd waar je eng van wordt. Toch was in een whopping 11 weken tijd het een feit. Pa ging van het tijdige naar het eeuwige (hij geloofde daar niet in, dus hij werd gewoon de oven in geschoven, en we komen elkaar niet meer tegen na de dood). Ruzies met huisartsen die euthanasie weigeren, ruzie met pa die – onder invloed van morfine – dezelfde morfine niet meer snapt, gekkenhuis. Op het moment dat pa naar de hospice liep, gingen mijn darmen gek doen. Dat was op dat moment ook niet gek: je lichaam pakt je op het zwakste punt. Bij jou zal dat je darmen zijn in geval met stress, bij mij zeker. 

Klachten worden heftiger

Bij mij komt de colitis in golven, maar vaak verdwijnen de klachten binnen een maand of wat. Zo ook nu. 4 maanden geleden komen de typische klachten terug in redelijk heftige vorm, en ik heb het idee dat ik teruggeworpen wordt naar het begin van de Colitis. De ontstekingswaarden (calprotectine) zijn torenhoog, en blíjven torenhoog. Grote vakantie gaat door, maar heel veel heb ik er niet aan: ik wil graag het toilet in de buurt houden ‘voor als het fout gaat’. Dr Fitzpatrick (mijn behandelend arts, en een absolute topper) besluit om voor de scopie te gaan. Normaliter ben ik geen voorstander voor scopiëren, maar in dit geval lijkt dat prima.

De scopie

De voorbereidingen van de scopie zijn normaliter erger dan de scopie zelf. Behalve in dit geval. Fitzpatrick kan zelf niet, en dus lig ik 17 september bij Mw Robbers op de snijtafel. Hoewel het inbrengen van de scoop redelijk snel gaat komen we al snel een knoepert van een poliep tegen. Omdat de scopie van achter naar voor werkt vervolgen we snel de weg ‘naar binnen’, zien dat vanaf de dunne darm de hele zaak ontstoken is. Het bijzonder beeld blíjft echter wel de poliep. Het zíet er niet goed uit, sterker nog, poli-arts Bekkering wordt er ook bij gehaald. Hij is duidelijk: markeren. Een ‘tatoeage’ wordt geprobeerd, uiteindelijk wordt er een ‘clip’ geplaatst om de verdachte plek in de darm te markeren. Ik maak nog een schunnige opmerking over ‘het hebben van piercings, maar ik vertel niet waar’, maar begin ‘m toch wel te knijpen als de afspraak van eind oktober naar de week erop verschoven wordt.

De uitslag

En dus vorige week. De afspraak die we hebben loopt al iets uit, Esther is mee. Fitzpatrick roept ons binnen, en is blij dat Esther er bij is. “Ze heeft niet zo goed nieuws” is de manier om een slechte boodschap te sandwichen, en voor mij duren ogenschijnlijk de minuten als uren. KOM GODVERDOMME DOOR MET DIE BOODSCHAP…

Die komt. Uit de biopten blijkt kwaadaardige kanker. To put on top of that: “met uw ziektebeeld verwijderen we doorgaans de gehele dikke darm”. We gaan door naar een zogenoemde ‘pouch’.
Ik duik in een hele nare ‘zakelijke’ modus, Esther wordt erg emotioneel. Het eerste wat ik doe – nadat ik mijn moeder en vriend Martijn heb ik gelicht – is het slechte nieuws brengen naar mijn werkgever Hogeschool Rotterdam.

En nu?

Geen idee is de meest rare boodschap. Maandag heb ik overleg gehad met Marie-Jose de Gier – verpleegkundige bij het IJsselland op dit onderwerp. Meteen wordt er bloed getrokken, dinsdag volgt een CT-scan en foto  van de longen.

Een paar feiten hebben we. Vermoedelijk zijn we er vroeg bij. Uitzaaiingen naar lever en longen hóeven niet meer fataal te zijn, maar het wordt wel een heel ander verhaal. En je leven staat op zijn kop. Volgende week dinsdag – 13:00 komt de uitslag van mijn leven…

Contact

Ik heb deze blog opgezet om mensen te vertellen wat míjn ervaringen zijn met darmkanker . Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt aan mij. Ik heb voor snelle updates Facebook maar weer aangezet. Ook kan je mij mailen. Zie daarvoor de contact-pagina.

Geplaatst in Daily stuff | Getagged , , | Reacties uitgeschakeld voor Darm-kan-ker

Doeg GPGMail

Je kan me één keer belazeren, maar daar blijft het bij. Met je abonnementskosten op een GPL-project…

Geplaatst in Daily stuff | Reacties uitgeschakeld voor Doeg GPGMail

Maltego Plugins

En kort voor de Minor Security Labs: Ik gebruik Maltego met SocialLinks CE en PeopleMon

Geplaatst in Daily stuff | Reacties uitgeschakeld voor Maltego Plugins